««« Aktuális



Wikipédia


A Wikipédia szerint:

Sokszor az élet határán mozgó szerveződésekként írják le. Minden tekintetben a gazdasejttől függ, képtelen azon kívül megélni. Struktúrája meghatározza, hogy mennyire stabil. Szerveződését illetően elképesztő változatosság tűnik elő, diverzitása nagyobb, mint a növényeknél, az állatoknál és a baktériumoknál együttvéve.
Egyes fajtái képesek beintegrálódni a gazdaszervezet genomjába, amit az aztán továbbad az utódainak, akár sok-sok generáción keresztül.

A legtöbbjük közvetlenül vagy közvetve káros hatást gyakorol a gazdatestre, amely sokszor annak pusztulásával jár.

Az esetek egy részében látens marad, a fertőzésnek nincs látható hatása akár hónapokon vagy éveken keresztül. Van, amelyik élethosszig tartó, krónikus fertőzést okoz és kikerülve a védekezést, folyamatosan szaporodik.

A gazdaszervezetből továbbadódhat vertikálisan, vagyis anyáról gyermekre, vagy horizontálisan, azaz egyik személyről a másikra. Utóbbi figyelhető meg az esetek döntő többsége esetén. Az átvitel sebessége függ a népsűrűségtől és a fogékony(nem immunis) személyek arányától.

A fertőzés szinte minden esetben egy lappangási időszakkal kezdődik, amikor tünetek még nem jelentkeznek. A lappangási időszakot - sokszor a végével átfedve - az úgynevezett kommunikabilitási szakasz követi, amikor a páciens fertőző és átadja másoknak a betegséget. A járvány leküzdése szempontjából fontos ennek az időtartamának ismerete is. Ha a megbetegedések száma eléri a populáció bizonyos hányadát, járványról lehet beszélni; ha pedig a járvány világméreteket ölt akkor pandémiáról.

A járványok áldozatainak számát csak becsülni lehet, de a feltételezések szerint előfordult, hogy az eredeti lakosság körülbelül 70%-a halt meg.

Az 1918-ban kezdődő járvány a modern kor legsúlyosabb pandémiája volt. A betegség áldozatai többnyire egészséges fiatal felnőttek voltak.

A gazdaszervezet saját rendszereit használják a szaporodásukhoz, azért az ellenük használt gyógyszerek komoly toxikus hatásokat okoznának.

Pusztító járványokat képesek okozni, ezt a tulajdonságukat már régóta kihasználják a háborúkban és konfliktusokban.

Felpillantottam a címszóra: a vírus volt! Ezen alaposan meglepődtem.

Teljesen meg voltam győződve, hogy a kommunizmus leírását olvasom.