««« Aktuális



"Sempre ragione"


Ha demagógiáról beszélünk, nekem Mussolini jut az eszembe először, mert ő volt a műfajban a nagymester. Egyik mélyenszántó kampánybölcsessége: "Mi nem akarunk alacsony kenyérárakat, mi nem akarunk magas kenyérárakat. Mi fasiszta kenyérárakat akarunk!"

Bizony! Ilyen mély filozófiát hirdetett, még a válszatások hevében sem tagadta meg tudós mivoltát. Nem csoda, hogy aztán fel is pingálták minden gyárkerítésre: "Mussolini ha sempre ragione", Mussolininek mindig igaza van. Tévedhetetlen volt, a tömeg által felszentelt messiás.

És ezt el is hitte a lakosság számottevő része. Ezek voltak a rajongók, akiket nem kellett összeverni, a többieket jobb belátásra bírta a
Squadristi, a Duce Feketeingesei.

Tehát: nem fontos, hogy a kenyér ára alacsony-e, vagy magas, az a fontos, hogy a kenyérnek
fasiszta ára legyen. Mit jelent ez? Ha valaki ezt meg tudja fejteni, az tegye fel a kezét(ez esetben talán mind a kettőt)...

Mégis, ezrek és ezrek szajkózták ezt, ráadásul sokan meggyőződéssel, lelkesen, és rendkívül hangosan.

Mai szemmel nézve ez furcsa, átlátszón groteszk, hogy ne mondjam,
ostoba... Még ha nem is gondolunk arra, hogy mit eredményezett, ki-ki végiggondolhatja: bedőlt volna egy ilyen szlogennek? Elismételte volna, kényszerítés nélkül, mások előtt? Csak nem! Elmúltak már azok a naív idők, mi már átéltünk mindent, minket már nem lehet ilyen szlogenekkel elbolondítani.

Az ellenzék miniszterelnökjelöltje szerint a baloldal is fenntartja majd a rezsicsökkentést. Csak az
Baloldali-összefogási-rezsicsökkentés lesz, nem Fideszes rezsicsökkentés.

És ezt komolyan kell venni. Aki nem hisz ebben, az
ostoba.