««« Aktuális



A megskalpolt Jakab


Visszatérő eleme a cowboyfilmeknek, hogy az egész nap keményen dolgozó droverek, azaz cowboyok este fáradtan leülnek a tábortűz mellé és történetekkel szórakoztatják egymást. Hajmeresztő helyzeteket írnak le, és próbálnak egymásra licitálva egyre nagyobbat mondani.
Mikor már nincs hová menni ezzel, a legutolsó azzal fejezi be, hogy elmondja: olyan reméytelen csávába került egyszer, hogy onnan már semmilyen kiút nem volt.
- Mindenhol indinánok voltak, - mondja, - a hátam mögött legaláb harminc, kétoldalt tíz-tíz, előttem meg az egész törzs. Mindegyiknek volt puskája. Ekkor fogytam ki a töltényből. - aztán elhallgat.
Ilyenkor a hallgatóság már a farönkök szélén ül, vágni lehet a csendet. Tátott szájjal bámulják a mesemondót. Végül nem bírják tovább: - És aztán? - kérdi valaki.
- Aztán agyonlőttek és megskalpoltak.
A közönség felháborodik, először meg akarják verni a beszélőt, de aztán inkább elnevetik magukat.

Itt tartunk. Meg van írva a köpönyegforgatókönyv.
Orbán egész külpolitikája megbukott. De az semmi. Orbán háborút készített elő Putyinnal. Orbán okozta a háborút. Magyarország blokkolja a szankciókat.
Aztán a sok hazugság után óhatatlanul előkerül:
Orbán hazudik.

Mennyire messze vagyunk az utolsótól?
Aztán az oroszok elfogtak, agyonlőttek és megskalpoltak. Ki lesz az? Lendvai? Jakab? D. K.? Gyurcsány? Nem tudom, de az oroszok már fenik a bowie-késüket.