««« Aktuális


Karl Marxról nevezik el a Floridai Egyetem egyik tanulószobáját a kampuszkomcsik

Mit tanulnak ott? Marx cikkeit?
Tudom, hogy manapság mindenki Hitler, én magam is kifiguráztam ezt, de Marx esetében nem olyan vicces a dolog:

"Ne a vallásában keressük a zsidó titkát, hanem a valódi zsidóban keressük meg a vallás titkát.
Mi a zsidóság világi alapja? A gyakorlati szükséglet, a haszonlesés.
Mi a zsidó világi kultusza? A kufárkodás. Mi a világi istene? A pénz.
Nos hát! A kufárkodás és a pénz, tehát a gyakorlati, reális zsidóság alól való emancipáció volna korunk önemancipációja.
A zsidóságban tehát a jelen egy általános társadalomellenes elemét ismerjük fel, amely a történelmi fejlődés révén – melyben a zsidók e rossz vonatkozásban buzgón közreműködtek – mostani fokára érkezett, olyan fokra, amelyen szükségképpen fel kell bomlania.
A zsidóemancipáció végső jelentésében az emberiségnek a zsidóság alól való emancipációja."

"A kisbirtokos parasztok hatalmas tömeget alkotnak, amelynek tagjai hasonló körülmények között élnek, de anélkül, hogy sokrétű kapcsolatokat létesítenének egymással. Termelési módjuk elszigeteli őket egymástól ahelyett, hogy kölcsönös kapcsolatba hozná őket egymással. [...] Termelési területük, a kisbirtok, nem teszi lehetővé a művelés munkamegosztását, a tudományok alkalmazását, és így a fejlődés sokszínűségét, a tehetségek sokféleségét, a társadalmi kapcsolatok gazdagságát. Minden egyes parasztcsalád szinte önellátó, fogyasztói szükségleteinek nagy részét közvetlenül termeli meg, és így életeszközeit inkább a természettel való csere útján, mint a társadalommal való érintkezésben szerzi meg. [...] Ezért képtelenek arra, hogy osztályérdekeiket saját nevükben érvényesítsék, akár parlament, akár kongresszus útján. Nem tudják magukat képviselni, őket kell képviselni. Képviselőjüknek ugyanakkor úgy kell megjelennie, mint uruk, mint felettük álló hatalom, mint korlátlan kormányzati hatalom, amely megvédi őket a többi osztálytól, és felülről küld nekik esőt és napsütést. A kisbirtokos parasztok politikai befolyása tehát a társadalmat önmagának alárendelő végrehajtó hatalomban találja meg végső kifejeződését."

Jó lenne már emancipálnunk az emberiséget a marxisták alól.