««« Aktuális


A mártír


"Iványi megértette, hogy a zsarnok elhatározta, leszámol vele, és mindenre képes. Felkészült, hogy Orbán börtönbe is csukathatja."

Aha. Tehát amolyan mártír. Vértanú.
Mint Mindszenty, ugye?

Mindszenty bíboros volt, és börtönbe zárták a nyilasok, mert egy jegyzéket adott át nekik, amiben többek között ez állt:

A Sztójay kormány 1944 júniusában gettóba záratta a zsidókat. A könyörtelen intézkedésre az Egyház azzal válaszolt, hogy védelmébe vette az üldözötteket. A Püspöki Kar igen erélyesen tiltakozott az új hatalomnál és körlevélben is tudomására hozta az egész ország közvéleményének felfogását. (…) Közbenjárásunknak köszönheti a budapesti zsidóság, hogy nagy részben megmenekült a gázkamrától.

Azután a kommunisták gumibotozták, éheztették, hosszasan kínozták, mert:

Folytatta a politikai küzdelmet és elítélte a németek kitelepítését, a katolikus sajtó korlátozását, ezáltal egyre inkább az antikommunista magyar politika vezéralakjává vált. Síkra szállt a kereszténydemokráciáért, a keresztény erkölcsi törvényeken alapuló társadalomért, amit egyetlen lehetséges alternatívaként tudott elképzelni szemben a kommunista és a magyar baloldali pártok által hirdetett szocializmussal és népi demokráciával.

Iványi egy szektavezér, akit kivizsgálnak, mert valószínűleg sikkasztott, adót csalt és bútort lopott.