««« Aktuális



A végtelen szeretet kiáradása


Akinek nem borsódzik a háta, ha azt hallja, hogy "Rákosi elvtársnak a dolgozó magyar nép iránt érzett végtelen szeretete", az vagy történelemből analfabéta, vagy annál sokkal nagyobb baj van vele.
Akkoriban minden épeszű ember azt mondta, hogy ez - ahogy a "munkás-paraszt összefogás"
munkásabbik része hívta: parasztvakítás.
Bár ne mondta volna, mert ez is horrort idéz fel, a vakítást, vagyis megvakítást sajnos sokszor szó szerint kellett érteni. Akkor és 2006-ban.
De akkor még ez nem kampánybeszédben hangzott el, csak üres, tét nélküli szónoklatokban.

Ma viszont középkori állapotok uralkodnak: az ellenzék előretolt helyőrsége szeretetről, a "szeretet társadalmáról" prédikál, jobb sorsra érdemes európai törvényszékeken olyanokról vitatkoznak, hogy
gyűlölet-e a bűnt utálni, ha a bűnöst szeretjük, a szeretetről ma mint jogi és politikai kategóriáról beszélnek.

A szeretet fogalmát jobb esetben a szüleinktől tanuljuk: ők azok, akik elmagyarázzák: mi család vagyunk, szeretjük egymást, ők azok, akik a szeretetükről biztosítják a gyerekeket.

Ma a "haladó" államok teljesen egyértelműen gyermekként kezelik az állampolgáraikat: Mi vagyunk a megválasztott kormányod, mi szeretünk mindenkit, tehát neked is szeretned kell
mindent, amit értetek teszünk.

Érdemes lenne megszámolni, hányszor hangzik el a szeretet az ellenzéki beszédekben. Valószínüleg csaknem annyiszor, mint a gyűlölet.

Orbán Viktor évértékelőjében a
szeret szó kétszer fordul elő:

"Szélcsendben pedig az is elég, ha valaki magas, vékony, és szeret sokáig aludni."
"[...] és minden másnál jobban szeretjük a hajót, amiért felelősséggel tartozunk."

A
gyűlölet egyszer sem bukkan fel az ötvenperces beszédben.

Viszont öt helyen fordul elő az
érdek, például:
"Magyarország érdekei itt is világosak. Legelőször is el kell kerülni a háborút. Ezt nemcsak a humánum, hanem a magyar érdek is mondatja velünk."

Jobb, sokkal jobb, ha valaki nem szeretetről vitatkozik a törvényszéken, nem valami kenetteljes szeretetbeszéddel ripacskodik a színpadon, hanem felnőttként kezel, és keményen, reálisan az érdekeimről beszél.

Ezt szeretem.