««« Aktuális



A világ vége


Túl sokszor hallottam már, hogy ugyan Gyurcsány nem tud kormányozni, mégis tehetséges politikus, a feleségével együtt a legképzettebb az ellenzéki oldalon. És ezt felkészült, intelligens elemzők jelentették ki.
Véleményüket arra alapozzák, hogy a Gyurcsány kettős képes bevonzani a legtöbb ellenzéki szavazót, és ezért maga alá gyűri az összes más baloldali pártot.

Érdekes ellentmondás, hogy amikor viszont látom eme "tehetséges politikusok" megnyilvánulásait, a tehetségnek, értelemnek a legapróbb szikráját sem látom, csak a legprimitívebb, legagresszívebb viselkedést.
Persze azt nem lehet eltagadni, hogy valóban sokan támogatják ezt a két szellemi roncsot, a teljesítményüket látva mégsem tudom elhinni, hogy ennek bármi köze is lenne a tehetségehez.
Először én is azt hittem, hogy a nyelvhasználat a titok kulcsa, az a kocsmai, bizalmas, egyszerű nyelvezet, amiről a gyurcsányi stílus hírhedt. Amit olyan nehéz behangolni. Amikor a Jakab Péter-félék próbálkoznak vele, primitív ordibálás lesz a vége, márpedig az ökölrázós átkozódás csak elkeseredettséget jelez, nem azt a fölényt, ami DK vezéreit jellemzi.

Mégiscsak kevésnek tűnik a szóhasználat, több kell ennél ahhoz, hogy milliókat hipnotizáljon egy amúgy otromba, közönséges alak.

Aztán eszembe jutottak a Jehova tanúi.

A Jehova tanúi, ugyebár, azzal teszik nevetségessé magukat, hogy időről időre előáll az egyik, és percre pontosan bejelenti a világ végét.
El is jön "a világ vége", csak éppen a világnak nincs vége, ezért a Jehova tanúi behúzzák a nyakukat és elhallgatnak vagy tíz évre.

Gyurcsány az a Jehova tanúja, aki megjósolja a világ végét. Amikor a kitűzött dátum eljön, és az emberek nevetnek, Gyurcsány nem húzza be a nyakát, nem hallgat el, hanem kiáll a széles nyilvánosság elé, és azt mondja:
- Megjósoltam a világ végét. El is jött. Lehet nevetni. Tessék. De a világnak vége van. Igazam volt!


És vannak emberek, akik nem tudják, hogyan kezeljék az ilyen viselkedést. Legalábbis meglepődnek, mert másoktól nemigen hallanak ennyire furcsa kinyilvánításokat. Jehova korábban levitézlett tanúi rugdossák magukat: "Hogy ez nekem nem jutott eszembe!". A szektatagok döbbenten észlelik, hogy valaki végre megoldotta az évszázados gondot, érvet adott a szájukba, nem kell megszéngyenülve járkálniuk az emberek között. Elég csak megismételni a mutatványt. Mostantól fejüket magasan hordva, öntudatos daccal mondhatják a kételkedőknek: Megmondta. Úgy is lett. Igaza volt!

Látjátok, feleim, szümtükkel! A normális gondolkodású embernek eszébe sem jutna az ilyesmi. Az acsarkodó közgazdász, akiben van valamennyi realitás, tíz éve azt mondja: "az unortodox gazdaság
meg fog bukni". Egy alantas, de a realitással kapcsolatot fenntartó Jakab Péter így hörög: "Orbán meg fog bukni!"

De ha megnézel egy DK(Dobrev Klára) facebook-posztot, nem ezt látod. "Orbán
megbukott". Világos: "A világ vége már eljött".

És az egészben az a hátborzongató, hogy ez nem valami átgondolt, ravasz stratégia. Gyurcsány valóban ilyen primitív: egyszerűen nem képes felfogni, hogy mi a valóság. Nem tudja elfogadni, hogy naponta mindenben téved. Nem érti, hogy az ő képzeletvilágán kívül is létezik valami, amit mi úgy hívunk, hogy: a világ.

A mi világunk nem az ő világa.

Miket hallanánk most tőle, ha ő lenne a kormányfő? - Ezt még elméletben sem szeretném végiggondolni, de így is kérdezhetjük: mit mondott volna, ha az oroszok mondjuk 2006-ban támadták volna meg Ukrajnát?

"Milyen háború? Nincs itt semmilyen háború. Nézeteltérés van Ukrajna és Oroszország között."

Aztán másnap:

"Háború van. Fájni fog. Most mit csináljunk? Nem lehet ebből kimaradni. Az nem volna
tisztességes. Behívtuk a nyugdíjasokat. Miért ne? Háború van."

Gyurcsány megbukott, de csak a mi világunkban. Az ő különbejáratú világában most is sikeres miniszterelnök. Nem tudja, képtelen feldolgozni, hogy a világ vége már eljött.

2009-ben.