««« Aktuális



Tényállás


"A tények makacs dolgok", hajtogatta egy ismerősöm, minden ordas hazugság után.
Ha jobban belegondolunk, akkor kiderül, hogy nem a tények makacsak, hanem azok, akik terjesztik őket.

A középkorban
tény volt, hogy a bolygók kör alakú pályán keringenek a Nap körül. Hogy pestis ellen legjobb védekezés, ha döglött kutyát tartunk az ágy alatt. Hogy léteznek hétfejű sárkányok.
Ma "tény", hogy a migráció minden gondot megold, és vidám, harmonikus együttélést eredményez.

Hogy valaki
fehér port porcióz ki és közben arról beszél, hogy aki az önkormányzattól nem tud ellopni évente százmilliót magának, az hülye, az akkor sem "tény", ha többórás videófelvételt láthatunk erről, az viszont "tény", hogy Czeglédy Csaba "koncepciós per áldozata".

Sajnos a sánta kutyát sokszor hamarabb érik utol, mint hazug embert.

Most is ott tartunk tehát, hogy hogy a tények makacssága abban merül ki, hogy - nincsenek. Nem lehet rájuk építeni, nem lehet bízni bennük. Ebben a középkorhoz képest semmi fejlődés nem látható.
Mert a "tény" az emberi elme produktuma, hogy ma már mindent telefonon rögzítenek, az mit sem változtat ezen.

A tények makacs dolgok.

Akkor minek higgyünk? Kinek higgyünk?

Nem is olyan régen még létezett olyan, hogy tisztesség és igazságérzet. Ezt mára már lerombolták azok, akiknek az igazság az útjukban áll. Méghozzá eléggé hathatósan lerombolták.
Tisztesség - ezt a divatjamúlt fogalmat a tudodki szájából halljuk leggyakrabban, pedig ezt a szép magyar kifejezést pontosan ő rombolta le, amikor megkérdezték, hogy tisztességgel halmozta-e fel a vagyonát, és egy egyszerű igen helyett azt találta rá mondani: "Mi az, hogy!"
Igazságérzet? Igazság van, persze, azt nem lehet csak úgy kiirtani, de érzete már nemigen van.

Ebben a káoszban hogyan tudjuk eldönteni, hogy ki mond igazat?

Azért ennek is megvan a módszere. És nem is kell hozzá "tényfeltáró" NGO, "tényellenőrző" aktivista, vagy dogmákat hirdető "független" zsoldossereg.

Mindegy, hogy mik a tények: ha valaki
önmagának is ellentmond, az hazudik. Na jó, legyünk megengedőbbek. Ha valaki önmagának is ellentmond, az hazudik vagy téved. Nem hiteles.

Ha tehát valaki egy zsidó családtól "elkommunizált" villából ordítozik, hogy
mások korruptak, az önmagának mond ellent.
Ha valaki hazaszeretetről prédikál, aztán büszkén kijelenti, hogy egy idegen testületnél feljelentette a hazáját, az magának mond ellent.
Ha valaki egy újságcikkben ír arról, hogy nem írhatja le a gondolatait szabadon egy újságcikkben, az önmagának mond ellent.
Ha valaki úgy akar segíteni a szegényeken, hogy egy árbefagyasztást ostoroz, az önmagának mond ellent.
Ha valaki azzal bizonyítja az őszinteségét, hogy bevallja: egész nap hazudik, az önmagának mond ellent.
Ha valaki szeretetről és elfogadásról beszél, és közben a legarrogánsabban emeli ki "a buzikat" és "a zsidókat" a válaszópolgárok közül, az önmagának mond ellent.
Aki a földön fetrengve szónokol a rendről, az önmagának mond ellent.
Ha valaki sivalkodik, hogy nincs lélegeztetőgép, túl sok lélegeztetőgép van, ki kell nyitni az iskolákat, be kell zárni az iskolákat, az önmagának mond ellent.
Ha valaki kioktat, hogy árbefagyasztás helyett áfát kell csökkenteni, úgy, hogy az áfacsökkentést nem szavazta meg, az önmagának mond ellent.

Nem kell ehhez muciológiai "formállogika", elég a józan ész. Nem kell időrabló kutatás, hosszas elemzés, valódi vagy képzelt diploma. Aki önmagának ellentmond, az nem mond igazat.

És ez, gondoljuk csak végig -
tény.