««« Aktuális



Végítélet


"A harmadik egymást követő évben áll 100 másodperccel éjfél előtt a végítélet képzeletbeli órája, amely azt hivatott szimbolizálni, mekkora az emberiség megsemmisülésének a kockázata."

Ezt a vidám megállapítást olvasom. Hogy ez miért vidám?

Amellett, hogy eleve jót lehet nevetni rajta, nézzük, mit jelent ez a fejlemény:

Az emberiség, ugye, már tizenötezer éve rombolja a környezetét, hát persze, a földműveléssel kezdte. (Megint azok az átkozott parasztok, hát csoda, hogy Marx és az apostolai annyira gyűlölték őket? Előbb növénytermesztéssel irtották az állatvilágot, ma már átálltak a vegyifegyverekre, és metángázzal fűtik fel a környezetet!) "Tíz- tizenötezer évvel ezelőtt emberi aktivitás miatt halt ki a világ több, mint százhetvennyolc nagytestű emlőse": https://ourworldindata.org/extinctions.

Aztán jött a kapitalizmus, az ipari forradalommal. A világ rombolása hihetetlen mértékben felgyorsult, és azóta egyre inkább gyorsul! És lám, tízezer év alatt eljutottunk oda, hogy a világ a pusztulás előtti századik másodpercbe lépett!

Az ilyen baromsággal az a baj, hogy, ha a gyorsulást figyelembe vesszük, akkor sajnos elég hamar be kell jelentenünk, hogy a világ már el is pusztult! Kegyetlen ám ez az "óra", nem áll meg, egyre gyorsulva száguld a végítélet felé! Aki nem hiszi, kérdezze meg a Jehovistákat, hányszor jósolták meg évre pontosan a világ pusztulását. Csak aztán jött a szilveszter, az emberek pezsgőztek, és megint nem vették észre, hogy elpusztultak.

Vagyis dehogyis! Ravaszak a riogatók, ha rájönnek, hogy le lehet leplezni őket, akkor elegánsan - megállítják az órát. Most éppen három évre. Az óra rugalmas. Három éve a kínai ipar nem fejlődik, nem szennyezik a légkört jobban. Nem irtanak több erdőt Brazíliában. Nem esznek több műanyagot a definek. Nem jutottak közelebb az irániak meg a vörös koreaiak az atomháborúhoz. Megállt az óra! Mert ha nem állt volna meg, nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért nem lépte át az éjfélt.

Az óra hihetetlen tempóban száguldott a megsemmisülés felé, de amit tízezer éve nem tudtunk elérni, most bekövetkezett. Az óra megállt!

Kiváncsi vagyok, hogy az ókori Egyiptomban is volt-e ilyen óra. "Már a tizenegyedik órába léptünk! Ha nem szolgáltatjátok be a gabonát a fáraónak, akkor megsemmisül a világ!" Aztán Rómában. A középkorban. Mert azok, akiknek nincsenek érveik, hogy jobb belátásra bírják az embereket a céljaik elérésére, előveszik a kelléktárból a riogatást.

Lehet, hogy egyszer az utolsó másodpercben leszünk! Aztán pár év múlva, az utolsó fél másodpercben. Aztán az utolsó negyedmásodpercben. Így gyorsul a pusztulás! Jók ezek a törtszámok, mindig lehet egy-két tizedest a végükre biggyeszteni, a végtelenségig.

Magyarországnak is van ilyen órája, a gazdaság már tizenkét éve az összeomlás előtti utolsó másodpercnél tart. Aztán megáll, négy évre. Az ilyen óra szereti, ha beszélnek róla. Ha nem emlegetik, akkor megsértődik és megáll.

Mikor indul újra a világpusztulás órája? Április után? Vagy ha Trumpot megint megválasztják? Nem tudjuk, nem is tudhatjuk. Mert az órásmester bújkál, "nem is létezik". Láthatatlan. Mert tudja jól, hogy amennyiben megmutatja magát, ütött az utolsó órája.